Невралгия – определение, клинична картина, лечение

Невралгия

Определение
Невралгията на троичния нерв (нервус тригеминус) се характеризира с внезапни непоносими пристъпни болки в лицевата област, които са свързани с някои от клоновете на този нерв. Съобразно причинните фактори съществуват два типа невралгия есенциална и симптоматична.
При есенциална невралгия не се открива доловима причина за възникването й.
Симптоматичната невралгия се дължи на различни причини. В около 50% от случаите тя се предизвиква от стоматологични заболявания: кариес, пулпит, възпалителен зъбен гранулом, периодонтит, остеомиелит. Също така тя може да бъде последица от грип, простуда, захарен диабет, синуит, подагра, тумор, арахноидит, интоксикация, сифилис.
Клинична картина
В болестната картина най-характерен признак е пристъпната болка. Тя обхваща едната половина на лицето и се ограничава най-често в областта на горочелюстния и долночелюстния клон на нерва, но понякога се разклонява в зоните, инервирани от съседни клонове.
Болковият пристъп възниква спонтанно или под влияние на различни дразнители – шум, светлина, говор, пиене на вода, излизане от топло на студено, докосване на лицето, емоционални влияния.
По правило болката настъпва внезапно и продължава няколко секунди или минути до часове и дни. В повечето случаи тя е стрелкаща, мъчителна и нетърпима. Чести са вегетативните разстройства по време на пристъпа: хиперемия (зачервяване) на кожата, изпотяване, усилено сълзотечение и слюнкоотделяне, метален вкус в устата.
При обективно изследване се установява болезненост при натиск в областта на отворите, от които излизат клоновете на троичния нерв. Тези болезнени при натиск точки се намират в областта на веждите (в близост до корена на носа), под очницата в кучешката ямка и под долната устна в областта на брадичката. Често се открива и повишена сетивност в съответните кожни зони.
Обикновено есенциалната невралгия на троичния нерв протича хронично и прогресиращо. В началото болковите пристъпи са по-редки и по-леки, а по-късно – зачестяват и стават нетърпими.
Лечение
При лечението се назначават главно противоболкови средства и витамини – В1 и В12 във високи дози. Най-добър, но временен ефект настъпва при приложение на тегретол (стазепин). При липса на успех от консервативното лечение, по показание се прибягва до хирургично лечение.

Невралгията е заболяване, което се характеризира с болка, която се предизвиква от увреждането на нерв.

Болката най-често се разпространява по дължината на засегнатия нерв и може да е съпроводена с парене.

Симптомите на невралгия се активизират по различни начини и по всяко време на денонощието. Може да се предизвикат от смяна на позицията, в която стоите, от нервно напрежение, от дразнещ шум или светлина. Болката е на кратки пристъпи (няколко секунди или минути), между които тя затихва или почти не се усеща.

Причините за заболяването са разнообразни, което го прави и много разпространено. Невралгия може да се получи в следствие на вирусни и бактериални инфекции, захарен диабет, отравяния, подагра, след стоене на течение.

Лечението на невралгията зависи преди всичко от причините, поради които човек се е разболял от нея и какъв вид е. Много полезни са хомеопатичните средства.

Кратка медицинска справка
• Терминът “невралгия” произхожда от гръцките думи neuron – нерв и algos – болка. Симптомите се изразяват в тъпи или пристъпообразни болки, които се разпространяват по протежението на ствола на нерва или по неговите разклонения и се съпътстват от други неприятни усещания като парене, бодежи, изтръпване. Затова междуребрената невралгия може да предизвика болки не само в сърцето, но и под лъжичката, в гърба, в кръста.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ
“Болките в нервите” предизвикват увреждания на чувствителните нервни влакна. А причините са разнообразни:
– травми, въздействие на тежки метали, токсични вещества, някои медикаменти;
– редица заболявания на нервната система, например множествена склероза, полирадикулоневрит, инфекции (грип, кръстен лишей, туберкулоза), отслабване на имунитета, алергия, вродени аномалии или патологии на гръбначния стълб (наличие на повече ребра, остеохондроза, дискова херния и др.);
– до появяване на междуребрена невралгия водят и сърдечносъдови заболявания (артериална хипертония, атеросклероза) вследствие на недостатъчния приток на кислород към нервите;
– невралгията може да възникне и при изменения в гръбначния стълб, обусловени от хормонални нарушения при жените в менопауза;
– “принос” за развитие на болестта имат злоупотребата с алкохол, захарният диабет, нарушенията в обмяната на витамините от групата В, които най-често се наблюдават при язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, при гастрит, хепатит и колит, защото при тези заболявания се нарушава обмяната на веществата в нервните тъкани.
Съдете сами колко много са причините, водещи до междуребрена невралгия (тук съвсем не изброихме всички). Болестта рядко се развива под въздействието само на един фактор. Така че в случая не може да се говори за самолечение, то ще бъде безмислено. И пак повтаряме, че е дошло време за посещение при лекар.
ВНИМАНИЕ!
• От междуребрена невралгия боледуват основно по-възрастни хора, тъй като всички изброени причини обикновено се проявяват на фона на възрастовите изменения на кръвоносните съдове.
• При децата такова нарушение на практика не се среща.

ОПАСНАТА “ИМИТАТОРКА”
Нервни окончания има навсякъде, затова междуребрената невралгия може да “имитира” например бъбречни колики, заболявания на белите дробове, симптоми на кръстен лишей и най-често – сърдечни патологии.
Може да се случи и обратното – нарушения в други органи и системи да се приемат от по-невнимателни лекари за невралгия.

Имам въпрос:
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НЕВРАЛГИЯТА И СЪРДЕЧНИТЕ БОЛКИ?
• При невралгия болката в гърдите често не отпуска човек нито през деня, нито през нощта. Тя се усилва при опипване на междуребрените участъци, при промяна положението на тялото (при обръщане), при резки движения, при дълбоко вдишване или издишване, при кашлица, кихане и дори от вълнение.
• При стенокардия болката се появява бързо и бързо изчезва (след 3 до 5 минути) след приемането на специални медикаменти. Сърдечната болка не се променя при дълбоко вдишване или издишване, тя не се променя и при промяна на положението на тялото. Тази болка може да бъде съпътствана от нарушение на ритмичността на пулса, може да бъде повлияна от падане или от повишаване на кръвното налягане.

ВПРОЧЕМ!
• Ако ви боли под лъжичката от лявата страна, непремено си направете кардиограма. За определяне на точната диагноза може да се използва и магнитно-резонансна томография, както и рентгенография.

ЛЕЧЕНИЕТО Е НЕ САМО МЕДИКАМЕНТОЗНО
• Лечението е комплексно.
• Задачата е да се отстранят или коригират причините за заболяването. В острия период на болестта се препоръчва режим на легло поне за 3 дни. Болният трябва да лежи на твърда и равна повърхност.
• Желателно е да сте на топло и сухо. Можете да превържете на гърдите си вълнена кърпа, да си поставите грейка на гърба, напипвайки съответните болестни точки. Добре е тези места да се масажират с противовъзпалителни обезболяващи мехлеми.
• При силни болки няма да се разминете без аналгетици. Те трябва да се приемат внимателно и непременно да бъдат назначени от лекар, защото след време не биха имали нужния обезболяващ ефект.
• И не се надявайте само на лекарствата.
• Много добър ефект при лечение на междуребрена невралгия оказват физиотерапията, иглотерапията, лазеротерапията.
• Желателно е да приемате и витамини от групата В (В1, В6, В12).
• За да не премине заболяването в хронично – поява на чести пристъпи, – опитайте се да намалите физическото натоварване, не злоупотребявайте с алкохола, избягвайте по възможност стресовите ситуации.

Предлагаме ви няколко полезни съвета на народния лечител Петър Дънов:

1. Вземете гореща дъбова пепел и я намокрете с малко вода, да стане на рядка кал. Сложете получената смес в кърпа и наложете мястото на лицето, където чувствате болка. Да се държи така компреса 5-10 мин. След това махнете компреса и намажете мястото с чисто дървено масло. После вземете вощина (това, което остава след като се изтегли медът и се изкара восъка). Стоплете вощината, сложете го в кърпа и налагайте мястото. Вощината трябва да е прясна. След това намажете пак мястото с дървено масло.

2. Всяка сутрин разбивайте по 1 прясно яйце с жълтъка и белтъка, сложете му малко захар и го изпийте.

3. Яжте много ябълки и круши.

4. Измивайте краката от коленете надолу всяка вечер с топла вода, преди лягане. Разтрийте внимателно всеки един пръст от крака поотделно. Цялата процедура да трае, около 5 минути. Като си измиете краката си сложете топли чорапи.

5. Измийте областта от диафрагмата до мястото, което е 25см. над коленете. Това място се измива с гъба и топла вода.

6. В продължение на 10 дена си мийте слабините, след това 5 дена почивка, после пак 10 дена миене. През това време краката ги мийте всяка вечер, без прекъсване.

7. Всяка сутрин, в продължение на 40 дена, изпивайте по 1 чаша, 150 гр., студена вода на глътки. Като глътнете 1 глътка вода, ще я задържате в устата. Ще я размествате из цялата уста и след това ще я глътнете. Водата трябва да е прясна.

8. Да се прави памучен компрес с гореща вода. Вземете един леген с гореща вода и дебел слой памук. С канче излейте горещата вода върху памука и докато е още горещ, без да го изстисквате, го поставете на болното място. Ако памука е много горещ, изчакайте няколко секунди, докато лицето вече може да изтърпи. Върху памука се поставя марля, а отгоре дебел вълнен плат. Този компрес се държи 3-4 мин., след което го свалете, изстискайте водата от памука и отново го напоете с гореща вода и го наложете. Компресът ще го правите всяка вечер, по 6 пъти. Всяка вечер ще взимате нов, чист памук.

9. След свършване на компресите, болното място се намазва с дървено масло и се обвива добре с вълнен плат, за да се запази топлината.

10.Пийте гореща вода. На една минута ще взимате по 1 лъжица гореща вода, общо 1/2 час или 30 лъжици. Да се прави 1 седмица, вечер преди лягане.